Dag två vaknade jag till vackert väder. Helikoptern utanför försvann för att sedan komma tillbaks, heliski-folket var på gång! Idag tänkte jag att jag skulle kika in Riksgränsen. Jag åkte ut och kikade i både Riksgränsen, Abisko och på kvällen bestämde jag mig för att kolla in Norge. Jag följde väderleksrapporterna och såg att det vid midnatt skulle komma moln och nederbörd över Riksgränsen och Abisko. Dock var det bara ett stråk med moln, så efter det kom stjärnklar himmel igen. Därför bestämde jag mig för att möta ovädret och köra under det, och sedan komma fram lagom tills molnen försvann.

Följer man vägen som går från Kiruna till Riksgränsen och fortsätter in i Norge kommer du i princip fram till Narvik. Jag bestämde mig dock för att ta höger och norrut, varpå jag bara körde på känsla. Förbi Bergvik, upp över berget och genom världens snöoväder. Genom små fiskebyar, och sedan stannade jag vid bästa möjliga ställe. Eftersom jag inte hade någon internetuppkoppling fick jag ringa hem till pappa mitt i natten och fråga honom vart bästa stället var, fri sikt norrut med lite berg och vatten.

Tillslut stannade jag i en sväng med en parkeringsficka där jag ställde bilen. Kamerorna ställde jag innanför vägräcket mellan havet och räcket. Molnen var tajta och jag själv såg inget norrsken, kamerorna som stod och fotade fick dock med ett litet litet norrsken mellan molnen. Ena kameran hade jag dock missat att ställa skärpan korrekt så de bilderna var bara att kassera.. Efter några timmar med bara moln bar det av hemåt igen genom snöovädret som fortfarande höll sig där och jag mötte bl.a. en biltransport som kört av vägen, och där låg jag i 80-90 km/h och var väl inte direkt pigg.. Den natten kom jag inte i säng förrän vid 03:30-04:00..

Dag 3 var det kasst väder, så då prövade jag ”pisterna” i Riksgränsen. Nedre sittliften från hotellet var stängd så det var från Katterjåkk man åkte. Att åka i Riksgränsen i dimma är väl inte att föredra, men vad skulle jag annars göra? På kvällen var jag kluven över vart jag skulle fotografera men det slutade med att jag ställde upp kamerorna i Abiskojåkka. Jag krånglade och pulsade fram i den höga snön flera hundra meter och klättrade ner i bergskanten för att ställa kameran nere i själva älven. Självklart försvann inte molnen utan det var bara en grå jämn massa över alla bilder, och även dessa fick kasseras…

 

helikopter heliski riksgränsen
rikgsränsen skoter offpist
Norrlandsresa narvik norge
Norrlandsresa fotoresa norge nord narvik
norrland vatten norrsken fotoresa
norrland norrsken fotoresa aurora borealis
northern light fishing norway
Norrland phototrip norway
Norrlandsresan aurora borealis northern light narvik northern norway
night photography norway northern light
narvik night bergvik
bergvik narvik night photo
narvik night mountain photo norway
Abiskojåkka fotografering
Abiskojåkka fotografering