I mitten av mars såg jag mitt första norrsken. Det var en sprakande show, och den syntes bra här nere i Mariestad. Sedan dess var jag fast. Tre veckor senare flög jag upp själv till Kiruna i en vecka för att fortsätta mitt norrskensjagande.

Jag flög upp till Kiruna och landade vid 22:30 på söndag kväll. Där väntade en hyrbil som jag tog till STF vandrarhem i Kiruna. Trots att jag bokat sängkläder där fanns inga och jag fick därför sova i kläderna med en t-shirt över kudden. När jag vaknade dagen efter tidigt hade jag ingen aning om vart jag skulle åka, men jag bestämde mig för att åka förbi ishotellet i Jukkasjärvi. Därefter åkte jag och handlade lite förnödenheter och sängkläder, och sedan bar det av till Nikkaluokta. Eftersom jag var så långt norrut var det självklart att vara så nära Kebnekaise som möjligt.

Väl där satt jag och bara kollade mot bergspasset, vägen tar ju slut ca 2 mil från Kebnekaise. På väg tillbaka till bilen gick jag in i restaurangen som fanns där, och där såg jag att man kunde åka skoter till fjällstationen. 5 minuter senare satt jag i en skoterkärra på väg till Kebnekaise, där jag käkade en av de bästa luncher jag någonsin ätit, och sedan gick jag ut och tog mig en rundtur. Skotern tillbaka var redan bokad, annars hade jag sovit där.

Vid 18 tiden var jag tillbaks vid bilen och nu var det dags att bestämma vart jag skulle sova. Jag ringde runt till de olika vandrarhemmen men fick inget svar, vilket inte var så konstigt egentligen, det var ju kväll. Fick tillslut tag på Riksgränsen där jag lyckades pruta ner ett dubbelrum till nästan halva priset, jag var ju själv och skulle knappt sova i rummet, jag skulle ju jaga norrsken! Bestämde mig i bilen att jag skulle bo där resterande fyra nätter, det var ju nära till både Abisko och Norge.

Första natten åkte jag inte speciellt långt, bara några kilometer in i Norge där jag satte upp kamerorna som sedan fotade timelapse. Detta gjorde jag varje kväll. Med andra ord stod kamerorna och fotograferade under flera timmar, och jag stod bredvid och frös. Värmen i bilen försvann lika fort som den kom och tillslut sprang jag fram och tillbaks på vägen och boxade i luften för att hålla värmen tills det inte gick mer och jag fick ge upp.

 

Arlanda inrikes flyg kiruna
Arlanda inrikes flyg kiruna
Arlanda inrikes flyg kiruna
Arlanda inrikes flyg kiruna
Jukkasjärvi icehotel norrland kiruna ishotell
Jukkasjärvi icehotel norrland kiruna ishotell
Jukkasjärvi icehotel norrland kiruna ishotell
Jukkasjärvi icehotel norrland släde Hund
Jukkasjärvi icehotel norrland kiruna ishotell
Jukkasjärvi icehotel norrland kiruna ishotell porträtt
nikkaluokta kebnakaise fjällstation restaurang
nikkaluokta kebnakaise fjällstation restaurang kungsleden
nikkaluokta kebnakaise fjällstation restaurang
nikkaluokta kebnakaise fjällstation skotertur
nikkaluokta kebnakaise fjällstation skidor
nikkaluokta kebnakaise fjällstation skotertur
nikkaluokta kebnakaise fjällstation skotertur
nikkaluokta kebnakaise fjällstation skotertur
berg mountain kebnakaise fjällstation skotertur
berg mountain kebnakaise fjällstation skotertur
nikkaluokta älg djur norrland
abisko nikkaluokta riksgränsen resa torneträsk
abisko nikkaluokta riksgränsen resa torneträsk renar
norrsken riksgränsen norge narvik
norrsken riksgränsen norge narvik vintergatan