Kungsleden

Allt börjar 2010 när jag tar studenten. Jag får en upplevelser av min far, vi ska vandra. Jag får välja vart själv, men vi har länge pratat om kungsleden så när vi 2017 (yes du läste rätt, jag hann flytta hemifrån till lägenhet, köpa hus och få barn innan) äntligen kom iväg kunde jag knappt tro det själv! Pga. nämnda livssituation valde vi att göra det så snabbt vi bara kunde, så vi flög upp en tisdag, och på lördagen gick planet hem igen.

Tisdag eftermiddag anländer vi i Abisko, och vid 18 tiden började vi vandringen. Vid 22:30ish kom vi fram till Abiskojaure efter ca 14km och skulle äntligen laga vandringens första måltid. Turligt nog var någon fortfarande vaken för vi visste inte hur vi fick igång gasköket.

vandring kungsleden abisko nikkaluokta
vandring kungsleden abisko nikkaluokta
vandring kungsleden abisko nikkaluokta
abiskojaure kungsleden
kungsleden abiskojaure
abiskojaure kungsleden
abiskojaure kungsleden
kungsleden abiskojaure

Onsdag började den riktiga vandringen, nu skulle vi färdas uppåt. Vi fick snö, vada genom bäckar av smältvatten och tillslut – vid 21-tiden på kvällen – äntligen komma fram till Alesjaure. Nätterna var svinkalla med temperatur runt nollan, jag vaknade flera gånger av att jag låg och skakade, tur att vi sov i ett 2-mannatält ändå.

abiskojaure kungsleden vandring
abiskojaure kungsleden vandring
abiskojaure kungsleden vandring
abiskojaure kungsleden vandring
abiskojaure kungsleden vandring
kungsleden vandring mat
abiskojaure alesjaure kungsleden vandring
abiskojaure alesjaure kungsleden vandring
abiskojaure alesjaure kungsleden vandring
abiskojaure alesjaure kungsleden vandring
alesjaure kungsleden vandring
alesjaure kungsleden vandring
alesjaure kungsleden vandring
alesjaure kungsleden tält

Torsdag gick vandringen över den högsta punkten för att sedan dramatiskt gå ner i Vistasdalen där vi mötte grönskan och från ett par få plusgrader till säkert 17-grader som varmast. Vi gick fram till Vistasstugan, käkade lite mat och bestämde oss sedan för att fortsätta några kilometer innan vi slog tält vid forsen istället för vid stugan som de tidigare nätter. Jag har inte vandrat i den “riktiga” dalen från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation, (jag har iofs åkt skoter på våren men det går ju inte riktigt att jämföra) och Vistasdalen är verkligen vacker, absolut värd en vandring! 

alesjaure kungsleden vandring
vistasdalen kungsleden vandring
vistasdalen kungsleden vandring
vistasdalen kungsleden vandring
vistasdalen kungsleden vandring
nalgene wide mouth vandring
vistasdalen kungsleden vandring
vistasdalen kungsleden vandring

Fredagen vandrade vi den sista milen fram till ett ställe där vi blev upphämtade av samefamiljen som driver restaurangen i Nikkaluokta, vid bra vattenmängd kan de ta en båt upp och hämta vandrare som inte vill vandra den sista biten ut ur Vistasdalen (fjällen tar slut och det är ändå bara transportsträcka, dessutom kul att avsluta vandringen med en fin båtfärd i fjällandskap). Trots att restaurangen precis stängt när vi kom fram fick vi varsin varm riktig måltid och en varm dusch, och på lördag morgon åkte vi hem!

vistasdalen kungsleden vandring
vistasdalen kungsleden vandring
Nikkaluokta restaurang

Jag har så många bilder jag vill visa från den här vandringen och så mycket jag skulle kunna berätta men det får räcka så här. Tack pappa för att du gjorde det här med mig, det glömmer jag aldrig!

Bonusklipp nedan.