En stor fråga fotar interiörer och exteriörer är hur mycket vidvinkel man ska använda. Det lättaste är självklart att använda så mycket som möjligt, du får med mycket av rummet, det ser stort ut och allt blir lite häftigare. Men vidvinkel har många nackdelar. Kollar du i en inredningstidning eller liknande är det inte många som använder mycket vidvinkel utan det är snarare tvärtom, så lite som möjligt. För mycket vidvinkel drar ut det du fotar i kanterna, det blir konstiga proportioner och rummet känns större än vad det är. Det sistnämnda har sina för- och nackdelar men vid mäklarfoto är det en stor nackdel. Säljaren kommer till visningen och förvånas över hur litet det är gentemot vad det såg ut på bilderna.

Här har jag ett exempel från ett objekt jag fotade igår där de inrett ett rum i källaren till en mindre biosalong. Här hittade jag ett bra utsnitt där jag fick med det mesta.

interiörfotografering vidvinkel mäklarfoto mäklarfotografering exteriörfotografering interiör exteriör fotograf inredning hur fotar man

Men ryggstödet till höger i bild störde mig lite, jag visste inte riktigt om jag gillade det eller inte. Flyttar man då fram kameran och använder lite mer vidvinkel slipper man ryggstödet till höger i bild.

interiörfotografering vidvinkel mäklarfoto mäklarfotografering exteriörfotografering interiör exteriör fotograf inredning hur fotar man

På den första bilden låg jag på 19 mm (5D Mark II + 16-35/2,8L II USM) och på den andra 18 mm. Det behöver alltså inte vara så mycket skillnad, ju mer vidvinkel desto mer skillnad är det mellan millimetrarna. Jag har fortfarande inte bestämt mig vilken version jag gillar, ryggstödet har en funktion i den övre bilden då den agerar motvikt mot det annars ganska tomma utrymmet, den tippar lätt åt vänster då duk, vedspis mm är i vänster halva. Vad tycker ni?

Jag utgår alltid från 24 mm, ofta blir det lite mindre, runt 22 mm då jag fotar mycket lägenheter, små toaletter mm, men kan jag ligger jag gärna på 28-35 mm, det blir då oftast i större hus där man har mer utrymme att arbeta i.

Undrar ni över något mer? Skriv en kommentar 🙂